pH tester kopen? Hier moet je op letten bij een pH tester

pH tester kopen? Hier moet je op letten bij een pH tester

Waarom pH waarde en chloorwaarde meten?

Het is belangrijk en gezond om regelmatig de waterkwaliteit in jouw opblaasbare bubbelbad te testen. Je kunt onder andere testen op alkaliteit, pH waarde en chloorwaarde. Ten eerste is het slim om te weten wat je precies moet meten voor dat mooie, helderblauwe jacuzzi water. Daarna kan je kijken welke jacuzzi tester goed voor jou werkt. Meet altijd eerst de alkaliteit, daarna de pH-waarde en daarna de chloorwaarde. Lees hieronder wat de verschillende waarden inhouden en wat voor tester het beste bij jou past.

pH & Chloor en alkaliteit meten is weten:

 

Wat is Alkaliteit? En hoe meet je de Alkaliteit waarde?

Alkaliteit (TAC), ofwel carbonaathardheid, geeft aan wat de concentratie carbonaten en bicarbonaten in het water zitten. Deze wordt op een meetinstrument aangegeven in Franse graden (mg/L CAC03). Een Franse graad is hierbij dan 10 mg/L CAC03. Carbonaten hebben de bedoeling om de PH-waarde te beschermen door grote schommelingen op te vangen. Zo heeft het weer en het gebruik van chemicaliën een grote invloed op de PH-waarde waardoor deze ineens sterk kan dalen bijvoorbeeld.

De alkaliteit mag variëren tussen de 100 en 150 mg/L. Om er zeker van te zijn dat deze waarden hiertussen zijn, moet je ongeveer 1 keer per week met een TAC tester meten. Let goed op dat je een teststrips hebt die niet alleen de PH-waarde en chloor meet, maar ook de alkaliteit. Is je alkaliteit te laag? Voeg dan wat Alca-plus toe.

Hoe meet je de pH waarde van het jacuzzi water?

De PH-waarde geeft de zuurtegraad van je jacuzzi water aan. Perfect water beschikt over een PH-waarde tussen de 7,0 en 7,6. Wanneer deze waarde te laag is, is het water te zuur waardoor er corrosie kan ontstaan aan je warmtewisselaar en filterpomp wat zelfs kan zorgen voor bruin of zwart water, rode ogen en een jeukende huid, auw! Maar is de PH-waarde te hoog, dan hebben bacteriën een vrije verspreiding over je opblaasbare bubbelbad.

De PH-waarde van je jacuzzi water kan je meten met teststrips of met een digitale tester. Een te hoge PH-waarde kan het chloor inactief maken waardoor het water niet meer wordt ontsmet. Bij een te lage PH-haarde kan je PH Plus toevoegen.

Hoe meet je de chloorwaarde van het jacuzzi water?

Voor het schoon en helder houden van je jacuzzi water, moet er een goede chloorwaarde zijn. Meet eerst de PH-waarde en zorg dat deze op orde komt voordat je de chloorwaarde gaat meten. De drie verschillende soorten chloorwaardes zijn:

  • Vrije chloorwaarde – actief chloor
  • Gebonden chloorwaarde – inactief chloor
  • Totale chloorwaarde – zowel actief als inactief chloor

Het is aan te raden om de chloorwaardes van jouw jacuzzi water regelmatig te meten om er voor te zorgen dat het lekker schoon en helder blijft. Er zijn verschillende manieren om alkaliteit-, PH- en chloorwaardes te meten. Zo heb je altijd genoeg keuze en kan jij kiezen voor de manier die het beste voor jou werkt. Hieronder vind je het gebruik van testtabletten, alkaliteit teststrips en digitale pH meters die vaak worden gebruikt.

Het gebruik van een digitale spa tester.

Als eerste heb je de digitale jacuzzi testers. Deze werkt op basis van testtabletten, teststrips of sensoren. Het is een ideaal apparaat om snel en nauwkeurig de waardes te achterhalen. Bij sommige digitale testers kan je dit zelfs al aflezen op jouw telefoon! Een digitale jacuzzi tester ligt wat hoger in het segment en is daarom wel een duurdere optie. Zo heb je bijvoorbeeld de Astral BlueConnect Go voor €199,00.

Het gebruik van pH, chloor en alkaliteit teststrips.

Bij teststrips voor handmatig controle van de pH waarde, chloorwaarde en alkaliteit waarde werk je met teststrips of testtabletten. Deze reageren op chemicaliën in het jacuzzi water en geven met een kleur aan wat de waardes zijn. Deze methode is beter betaalbaar dan de digitale testers, maar zijn helaas wel wat minder betrouwbaar. De teststrips zijn handig als je een tijdelijk opblaasbare bubbelbad in je tuin hebt opgezet.

Het gebruik van testtabletten.

Testtabletten zijn in combinatie met digitale en manuele jacuzzi testers te gebruiken. Deze tabletten gooit je in het water van je bubbelbad en geven daarna een kleur af. Aan de hand van deze kleur kan je precies zien wat de waardes zijn en hierop handelen als er wat afwijkt.