TIP: Jacuzzi desinfecteren met zout

TIP: Jacuzzi desinfecteren met zout

Er zijn maar weinig dingen die beter zijn als een eigen opblaasbare jacuzzi hebben in je tuin. Na een lange dag werken stap je eigen jacuzzi. Met een gekoeld drankje in de aanslag geniet je van een heerlijk avond alleen, met je partner, met je familie of vrienden. Hoewel jacuzzi’s een geweldige manier zijn om te ontspannen, hebben ze regelmatig onderhoud en waterverzorging nodig. Niet iedereen is bereid om elke de dag zorgvuldig chloor af te meten en om de zoveel weken het water te vervangen. Maar maak je geen zorgen, het onderhouden van een opblaasbare jacuzzi is veel minder lastig dan je denkt.

Hoe werkt een zoutwatersysteem?

Heeft jouw opblaasbare jacuzzi een zoutwatersysteem, dan kun je de jacuzzi desinfecteren met zout. Dit zoutwatersysteem zorgt ervoor dat je het water ook kan reinigen met zout. Het zoutwatersysteem is geen automatisch systeem. Als het apparaat uit staat, maakt het dus geen chloor aan. Het apparaat meet dus niet constant het chloor en maakt daarop zelf een beslissing hoe lang het systeem moet werken. Dit bepaal je als gebruiker zelf. Je kan zelf instellen hoeveel uur per dag het zoutwatersysteem moet draaien.

Hoe desinfecteer je een opblaasbare  jacuzzi met zout?

Volg de volgende stappen wanneer je de opblaasbare  jacuzzi gaat desinfecteren met zout:
  • Allereerst is het belangrijk om de pH waarde van het water te testen. Dit kun je doen met een teststrip. De pH waarde moet tussen de 6,8 en 7,6 zijn. De ideale pH waarde is 7,2. De waarde kun je herstellen door pH+ of pH- toe te voegen.
  • Daarna is het tijd om het zout toe te voegen. Voeg ongeveer 3 tot 4 gram zout toe per liter water. Het zoutwatersysteem doet de rest voor je.
  • Ververs je het water of slechts een gedeelte van het water? Voeg dan extra zout toe. Net zoals is beschreven in de stap hierboven.

Wat zijn de voordelen van een zoutwatersysteem?

  • Het gebruik van zout bij het desinfecteren van de jacuzzi neemt een aantal voordelen met zich mee: Zout is natuurlijker dan chloor, dus het zout zorgt voor zachter water.
  • Wanneer je het water desinfecteert met chloor, moet dit constant toegevoegd worden. Dit kun je iedere dag handmatig doen met poeder of je kunt hiervoor een chloordispenser gebruiken. Het zout hoef je maar in één keer toe te voegen.
  • Na het toevoegen van het zout in het water, komt het weer terug in zijn oorspronkelijke vorm. Zo is het zout een onuitputtelijke bron en erg duurzaam dus. Alleen wanneer je het water van de jacuzzi ververst, moet je het zout weer aanvullen.

Let op: wanneer je het zout voor het eerst toevoegt in het water, kan de chloorpeil laag uitvallen. Het zoutwatersysteem heeft namelijk eerst wat tijd nodig om de chloorwaarde op peil te brengen. Blijf het chloorgehalte laag? Check dan of er voldoende zout in het water zit. Dit kan je doen met speciale zoutstrips.