Waarom is de pH-waarde belangrijk voor het jacuzzi water?

Waarom is de pH-waarde belangrijk voor het jacuzzi water?

Het water in jouw jacuzzi moet altijd de juist pH-waarde (ook wel zuurgraad) hebben. Als deze waarde niet goed is, zullen de waterbehandelingsmiddelen, bijvoorbeeld zoals chloor, niet goed hun werk kunnen doen. Daarom is het belangrijk dat je de pH-waarde van jouw opblaasbare jacuzzi regelmatig meet door een watertest te doen. Om dit te meten kun je van verschillende mogelijkheden gebruik maken. Deze mogelijkheden zijn simpelweg in 2 groepen te onderscheiden, namelijk in watertesters die digitaal en watertesters die handmatig de pH-waarde van het water meten.

pH waarde te hoog of te laag? Handige tips: 

Wat is een goede pH-waarde voor het jacuzzi water?

De pH-waarde van jouw jacuzzi water moet altijd tussen de 7.2 en 7.6 liggen. Als deze waarde (sterk) afwijkt, dan is het van belang dat je dit zo snel mogelijk oplost. Als je dit niet op tijd oplost, kan een verhoogde of verlaagde pH-waarde zelfs zorgen voor schade aan jouw opblaasbare jacuzzi onderdelen en accessoires. Zo kun je bijvoorbeeld last krijgen van kalkaanslag en kan de kleur van het water veranderen. Om dit te voorkomen is het verstandig om in ieder geval 1 keer per week de pH-waarde van het jacuzzi water te meten. Daarnaast moet je je ervan bewust zijn dat de pH-waarde van het water stijgt als je jouw spawater met chloor desinfecteert.

Wat te doen bij een te hoge pH-waarde.

Als jouw pH-waarde hoger dan 7.6 is, is deze te hoog en moet deze naar beneden gebracht worden. Je kunt hiervoor verschillende hulpmiddelen gebruiken. Je noemt deze producten pH-minus. Deze producten zijn vloeibare vorm of poedervorm verkrijgbaar. De vloeistof giet je zo in het water en de poedervorm dien je eerst met heet water te mengen. Voordat je deze producten gebruikt is het belangrijk dat je altijd eerst het etiket leest en dat je goed de aandacht besteed aan de veiligheidsvoorschriften. Voeg daarnaast nooit te veel pH-min aan het water toe.

Wat te doen bij een te lage pH-waarde.

Dat de pH-waarde van het jacuzzi water te laag is, komt meestal wat minder vaak voor. De pH-waarde is te laag als deze onder de 7.2 is. Je kunt een te lage pH-waarde verhogen door een pH-plus product toe te voegen. Deze zijn net als de pH-min producten in vloeibare vorm en poedervorm verkrijgbaar. Het gebruik is ook met elkaar te vergelijken. Lees ook bij deze producten altijd eerst goed de tekst op het etiket en besteed ook hier aandacht aan de veiligheidsvoorschriften. Voeg daarnaast ook nooit te veel pH-plus aan het water toe.

De pH-waarde eenvoudig en snel vaststellen.

Het vaststellen van de pH-waarde is niet altijd zo makkelijk als je denkt. Zo kan het zijn dat je voor een onbetrouwbare teststrip gekozen hebt. Een eenvoudige en snelle manier om op een betrouwbare manier de pH-waarde te meten, is door middel van een Insta-test set. Dit zijn betrouwbare pH teststrips die daarnaast ook goed te betalen zijn. Hiermee kun je tot wel 50 keer de pH-waarde meten. Daarnaast geeft deze set ook inzicht in meerdere waardes, zoals bijvoorbeeld de chloorwaarde. Ga je liever voor gemak? Dan kun je de pH-waarde van het water ook met een digitale pH tester vaststellen.