Wat te doen tegen algen in je jacuzzi?

algen verwijderen opblaasbare jacuzzi

Wat te doen tegen algen in je jacuzzi?

Heb je last van algen in je opblaasbare jacuzzi? Zorg ervoor dat de algen zich niet gaan verspreiden, maar ruim het op tijd op! Algen zijn een van de meest voorkomende problemen in zwembaden en jacuzzi’s en het is niet gezond om algen in je opblaasbare jacuzzi te hebben. Het kan op de wanden of op de bodem van de jacuzzi groeien. Je herkent algen aan de groene of bruine aanslag. Ook het water krijgt vaak een vieze en troebele kleur. Ten eerste ziet het er niet fris uit, maar daarnaast is het ook zeer slecht voor de gezondheid van de badgasten. Bubbel daarom nooit in een jacuzzi dat vervuild is door algen. Gelukkig kunnen algen gemakkelijk worden verwijderd of vermeden. Lees snel verder wat je tegen algen kan doen!

Hoe komen algen in het zwembad terecht?

De pH waarde is niet in balans

Wanneer de zuurgraad van het zwemwater niet in balans is, zullen algen hier snel van profiteren. Bacteriën, schimmels en andere micro-organismen doen dit ook. Ze zullen zich nestelen in het bad en in een snel tempo vermenigvuldigen. Zorg er daarom voor dat de pH waarde zich altijd tussen de 7,2 en 7,6 bevindt.

Veel zonlicht

Algen kunnen niet groeien zonder zonlicht. Net als andere planten hebben ze zonlicht nodig om zichzelf te voeden met de koolhydraten die zich in het zwembadwater bevinden. Het is daarom verstandig om je opblaasbare jacuzzi af te dekken met een hoes of deksel wanneer je het niet gebruikt.

Voeding voor de algen

Een alg kan niet overleven zonder voeding in het water. Algen voeden zichzelf met het vuil dat zich in het water bevindt. Gebruik daarom altijd een jacuzzi filter. De filter filtert alle vuildeeltjes uit het water.

Warm water

Micro-organismen vinden warm water heerlijk om zich in te nestelen en te vermenigvuldigen. Zo ook algen. Zorg er daarom voor dat het zwemwater niet een temperatuur bereikt van 28 graden of hoger. Dek de jacuzzi bijvoorbeeld af met een deksel of plaats het (gedeeltelijk) in de schaduw.

Volg deze stappen om algen te verwijderen of te voorkomen
Voorkom of verwijder eenvoudig algen door de volgende stappen te volgen:
  • Maak regelmatig de vloer en wanden van de opblaasbare jacuzzi schoon. Door dit te doen, helpt het een algenbloei te voorkomen aan de binnenkant van de jacuzzi.
  • Maak altijd de filter schoon. Dit zorgt ervoor dat alle oude algen verwijderd worden van de bodem van de opblaasbare jacuzzi. Als de algen vastzitten in het filter, kunnen hierdoor mogelijk nieuwe algen groeien.
  • Zuig de oude algen op van de bodem van de jacuzzi. Wacht tot alle nieuwe algen volledig verdwenen zijn voordat je de resten van de oude algen helemaal opzuigt. Je kan het verschil tussen oude en nieuwe algen kunnen zien aan de kleuren. Oude algen hebben de neiging om een witte of grijsachtige kleur te hebben, terwijl nieuwe algen een groene tint hebben.
  • Zorg ervoor dat de pH waarden goed zijn. Het chloor werkt beter als de pH waarden efficiënt zijn, omdat het helpt bij het doden van algen of de vorming ervan. Door het chemische niveau van jouw jacuzzi te testen, helpt het om het zwemwater in balans te houden. Door wekelijks een product zoals Anti Alg in de opblaasbare jacuzzi toe te voegen, wordt ook voorkomen dat algen opnieuw verschijnen.