Zo bereik je de perfecte waterbalans voor je zwembad

Zo bereik je de perfecte waterbalans voor je zwembad

Heb je een eigen zwembad in je tuin staan? Dan is de juiste waterbalans van het water essentieel. Zuiver en schoon water is zeer belangrijk wanneer je hier in de zomer dagelijks gebruik van maakt. Zo vul je het zwembad altijd met leidingwater. Dit water is schoon en helder. Zo begin je met een goede basis. Daarna is van het belang om dit water ook schoon en rein te houden. Dit begint met het afdekken van het zwembad met een zeil of deksel. Zo voorkom je dat er onnodig veel bladeren, insecten en ander vuil in het water terecht te komen.

Wat veroorzaakt een verstoorde waterbalans?

Ook al gebruik je schoon leidingwater om het zwembad mee te vullen, dan betekent dit niet dat het water schoon blijft. Het water in een zwembad heeft namelijk veel te verwerken en te verduren. Bij warme temperaturen in de zomer nestelen bacteriën zich graag in het warme water. Hierdoor vermenigvuldigen deze bacteriën zich een razend tempo. Niet alleen bacteriën houden van dit warme water. Ook algen nestelen ze zich graag in het warme zwembadwater. Algen herken je aan de groene aanslag die ze achterlaten in het water. Maar ook jij als gebruiker van het zwembad laat ongezien veel vuil achter, zoals dode huidschilfers, haren, zonnebrandcrème en andere cosmeticaproducten. Al deze producten laten vetten achter die het zwembadwater vies maken.

Hoe maak je de verstoorde waterbalans weer in orde?

Met de juiste waterbehandeling zorg je dat al het vuil verwijderd wordt en hierdoor hebben de bacteriën en algen geen kans. Met de juiste waterbehandeling zorg er je dus voor dat je altijd verzekerd bent van schoon helder zwembadwater. Hierbij de stappen die je kunt volgen om de perfecte waterbalans voor je zwembad te bereiken:

Vul het zwembad met leidingwater

Dit is een zeer belangrijke eerste stap. Gebruik dan ook nooit grond- of bronwater om je zwembad te vullen. Dit water kan schadelijke stoffen bevatten en de samenstelling is niet geschikt om de juiste waterbalans te bereiken.

Zorg dat de temperatuur van het water tussen de 18 en 28 graden is

Naast het juiste water is de temperatuur van het water ook zeer belangrijk. De voornaamste reden hiervan is dat desinfectiemiddelen het beste werken in water van 18 tot 28 graden.

Zorg voor een alkaliteit van 100-150 ppm

De hardheid van water wordt uitgedrukt in TA, dit staat voor totale alkaliteit. De waarde van TA is zeer belangrijk bij de juiste waterbalans. Je kunt de alkaliteit van het zwembadwater testen met een testset. Om de waarde weer op orde te brengen, kun je TA- of TA+ granulaat gebruiken.

Doorloop dit stappenplan wanneer je last hebt van vies water. Blijven de waardes slecht, dan is het aan te raden om weer opnieuw te beginnen. Begin dan opnieuw met de basis. Dit betekent dat je al het water eruit moet laten lopen en moet beginnen met nieuw leidingwater. Alleen zo heb je een goede basis om mee te beginnen. Is de waterbalans nog steeds niet in orde? Om sommige plekken in Nederland kan het leidingwater andere waardes bevatten waardoor het niet optimaal schoon is.