Hoe lang moet ik mijn zwembadpomp laten draaien?

Hoe lang moet ik mijn zwembadpomp laten draaien?

Om een goede waterkwaliteit in jouw zwembad te bereiken, heb je een zwembadpomp nodig. Maar de vraag die je vaak hoort, gaat over de tijd dat de je de pomp moet laten draaien. Lees snel verder voor het antwoord op al jouw vragen!

Hoe lang moet ik mijn zwembadpomp laten draaien?

Om een goede kwaliteit van water in het zwembad te kunnen garanderen, moet je de pomp meerdere uren per dag laten draaien. Het water moet minstens 4 maal per dag volledig rondgepompt worden. Let op de inhoud van jouw zwembad bij het aanschaffen van een zwembadpomp. De inhoud van het zwembad zou in 4 tot 5 uur volledig rond gepompt moeten worden. Ieder zwembad is uniek. Er worden veel berekeningen gemaakt bij het bouwen van het zwembad om de pomp afmetingen, de leidingdiameter en de filter afmetingen te bepalen. Deze zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat het water in het hele zwembad circuleert en dat de omloopsnelheid ideaal is.

Moet ik mijn zwembadpomp in de zomer langer laten draaien?

In de zomer is het zeker een verstandig idee om de pomp langer te laten draaien. Buitentemperaturen spelen een grote rol bij de groei van algen. Tijdens hete zomers moet de zwembadpomp langer draaien om algen te filteren die vuil en bacteriën veroorzaken. Algen zijn een soort plant en groeien in het water en planten hebben weinig activiteit tijdens koudere maanden. Daarom zou je de pomp tijdens de winter minder tijd kunnen laten lopen. In de zomer is het aan te raden om een zandfilterpomp of een filterpomp te gebruiken. Hierdoor blijft het water constant in beweging, waardoor je de algen en bacteriën weinig kans geeft zich te nestelen en vermenigvuldigen.

Moet mijn zwembadpomp altijd aan staan?

Je zou de pomp altijd aan kunnen laten. Op dagen dat je elke dag gebruik van het zwembad maakt, is het slim om de pomp constant aan te hebben overdag. Er wordt veel gezwommen, dus er komt veel vuil in en chemicaliën worden afgebroken. Hoe lang je de pomp aan moet laten werd eerder in dit artikel al besproken, maar dat ligt dus aan de grootte van het zwembad. Gemiddeld moet je een zwembadpomp zo’n 8 uur per dag laten draaien om het zwembad minimaal 4 maal compleet te filteren.

Mag mijn zwembadpomp aanstaan tijdens het zwemmen?

Je kunt gerust de zwembadpomp aan laten staan tijdens het zwemmen, dit is totaal geen probleem. De pomp zuigt water aan en blaast dit vervolgens weer terug in het zwembad. Het is dus wel belangrijk om op te letten met zwemkleding met losse touwtjes die in de pomp terecht kunnen komen. Je kunt er altijd voor kiezen om de pomp aan het begin van de dag een aantal uur te laten draaien, de pomp uit te zetten tijdens het zwemmen en vervolgens aan het einde van de dag de pomp nogmaals enkele uren te laten draaien.