Zwemmen is heerlijk maar dan wel het liefst in schoon en veilig zwemwater.

Zwemmen is heerlijk maar dan wel het liefst in schoon en veilig zwemwater.

Voor het schoonhouden van het zwembad zijn er een aantal opties. Zo kun je kiezen voor een goede filterinstallatie voor het zwembad. Chloor is goed om het water schoon te houden maar kan wel voor de nodige huidproblemen, oog infecties en luchtwegproblemen zorgen. Een filterinstallatie voor het zwembad is een moderne manier om het zwemwater schoon te houden. Het gebruik van chloor zal door de installatie worden gereduceerd tot een minimale hoeveelheid, waardoor er minder kans is op irritaties aan het lichaam. Sommige installaties kun je combineren met het gebruik van andere producten die je toevoegt en die zelfs het gebruik van chloor geheel overbodig maken. Een veilige manier dus om heerlijk in het water te genieten. De zwembad filterinstallatie zal met behulp van positief geladen metaalionen, bacteriën en ander vuil direct vernietigen. Zo blijft het zwemwater heerlijk schoon en is het helder. Het gebruik van een filterinstallatie is ook milieuvriendelijk.

Gebruik en onderhoudsvriendelijkheid

Een filterinstallatie lijkt in eerste instantie moeilijk te plaatsen, maar dat valt wel mee. Als je de handleiding goed doorleest zal je zien dat het vrij eenvoudig en dus ook gemakkelijk te installeren is. De meeste uitvoeringen zijn zelfreinigend en dus onderhoudsvriendelijk, maar zo nu en dan eens schoonspoelen met gewoon water kan zeker geen kwaad. Doe dit wel alleen met water en gebruik dus geen schoonmaakmiddelen.

Soorten filterinstallaties

Er zijn een aantal soorten filterinstallaties. Zo zijn er modellen die buiten het zwembad geplaatst kunnen worden, bijvoorbeeld bij een groter opzet zwembad zoals de Intex Ultra XTR Frame zwembad. Er zit dan een gat in de zwembadrand waar je een slurf aan vast kunt maken. Aan het uiteinde van die slurf bevestig je dan de filterinstallatie en weer een andere slurf loopt van deze installatie weer terug naar het zwembad. Zo wordt het vieze water eruit gezogen, in de filter gereinigd en door de tweede slurf weer schoon het zwembad in gespoten. Filterinstallaties zijn in verschillende soorten en maten te krijgen, maar werken eigenlijk hetzelfde. Hoe groter je zwembad, hoe sterker je installatie moet zijn om al het water schoon te houden. Zet de filterinstallatie niet zo maar langs je zwembad, maar zorg dat deze goed afgedekt of afgeschermd staat en dit geldt zeker als er kleine kinderen zijn. Zij zijn nogal eens nieuwsgierig en gaan op onderzoek uit. Voorkom dus eventuele ongelukken en scherm het geheel goed af zodat niemand er zomaar aan kan komen. Zeker een installatie die in het zwembad zelf geplaatst is, dient aan de nodige veiligheidsmaatregelen te voldoen.