(Automatische) zwembadwaterbehandeling: ontdek de UV-lamp

Zwembad desinfectie Uv lampen - zwembad Uv lamp

(Automatische) zwembadwaterbehandeling: ontdek de UV-lamp

Een zwembad UV-lamp is een van de mogelijke waterbehandelingsmethoden . UV-waterbehandeling maakt het mogelijk om te genieten van een chloorvrij zwembad en zo het gebruik van chemicaliën die schadelijk zijn voor onze huid te verminderen. Het behandelen van het zwembad met UV-stralen kan echter duur zijn (ongeveer € 2.000). Ontdek de werking en de voordelen van UV-behandeling van het zwembad.

Hoe ultraviolet behandeling werkt

Hoe werkt een UV-zwembadbehandeling? Het principe is simpel, de zon straalt een onzichtbaar licht uit: ultraviolet (of UV). Dit natuurlijke fenomeen wordt gereproduceerd in UV-behandelingslampen, die continu en automatisch ultraviolette stralen in het water verspreiden.. Tijdens de filtratiecyclus circuleert het zwembadwater in het UV-behandelingsapparaat en wordt het gedesinfecteerd en vrij van de micro-organismen waaruit het bestaat. Met dit apparaat kun je het zwembad op een ecologische manier behandelen, zonder gebruik van chemicaliën of chloor. De stralen die door deze lamp worden uitgestraald, hebben inderdaad een antibacteriële kracht, waardoor bacteriën, schimmels, algen en andere microben die in het water aanwezig zijn, worden geëlimineerd. Deze UV-stralen dringen het DNA van bacteriën binnen om hun metabolisme te verstoren totdat ze volledig zijn vernietigd.

De voordelen van UV-waterbehandeling:

Het UV-waterbehandeling heeft veel voordelen ten opzichte van andere desinfectieprocessen (chloor of broom). Allereerst heeft dit systeem uw tussenkomst niet nodig, het werkt automatisch zodra het is geïnstalleerd. Bovendien vermindert het het gebruik van chemicaliën in het water, wat prettig is om te zwemmen en vooral voor de huid die niet onderhevig is aan agressie. Het past zich aan alle zwembaden aan, zowel bovengronds, half ingegraven als ingegraven, ongeacht de coating en de gebruikte materialen.

De UV-zwembad behandeling laat ook geen residu achter . Ten slotte is de installatie van de UV-lamp relatief eenvoudig en snel. Deze behandeling is echter vrij duur en maakt het water niet desinfecterend. De desinfecterende werking van de lamp moet daarom worden verlengd door de werking van een aanvullend behandelings-product (restproduct): actieve zuurstof en broom zijn de meest voorkomende.

Een UV-lamp kiezen voor het zwembad

Dit filtersysteem is geschikt voor alle soorten zwembaden en is compatibel met alle soorten filtratie (zandfiltratie, patroonfiltratie, enz.). Het filtersysteem speelt een essentiële rol in dit desinfectieproces. Het is daarom noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het water wordt gefilterd voordat het door de lamp wordt gedesinfecteerd. Het vermogen van de UV-lamp wordt bepaald aan de hand van de grootte van het zwembad. Hoe groter het is, hoe sterker het UV-vermogen moet zijn om al het water volledig te behandelen. Bovendien, afhankelijk van de blootstelling van het bassin (noord / zuid) zal het vermogen niet hetzelfde zijn.

De UV-behandeling zorgt voor een ongeëvenaard badcomfort: het water is helder, zijdeachtig, er is geen irritatie aan huid en ogen.

Bewolkt, groen of melkachtig water? Lees onze tips voor het behandelen van zwembadwater. Of het nu gaat om een chloorbehandeling , een actieve zuurstofbehandeling of een broombehandeling , er is een oplossing voor u gemaakt. Aarzel niet om ook onze gids over het corrigeren van de pH van een zwembad te lezen .