Hoe houd ik mijn zwembad schoon? Tips & Uitleg

zwembad reinigen - en zwembad schoonmaken

Hoe houd ik mijn zwembad schoon? Tips & Uitleg

Zwemmen in een schoon zwembadwater. Wel zo fijn!

Het zwembad moet regelmatig worden schoongemaakt en voorzien van wateronderhoud. De schoonmaakinspanning kan grotendeels worden geautomatiseerd, zodat de inspanning per week kan worden teruggebracht tot enkele minuten. Zonder automatisering en hulpmiddelen zoals een zwembadrobot, een filterbesturing of een doseersysteem dient men 1 – 2 uur per week te plannen voor zwembadonderhoud, afhankelijk van de zwembadgrootte.

Welke reinigingsmiddelen kan ik gebruiken voor een zwembad?

Er zijn in principe vier basis regels voor optimaal zwembadonderhoud: desinfectie met chloor of zuurstof, algenpreventie, pH-regeling en vlokmiddelen. Daarnaast zijn er diverse reinigingsmiddelen verkrijgbaar voor de zwembadfolie en de inbouwdelen. Gezien de levensduur van het zwembad en de zwembadcomponenten is het aan te raden om alleen speciale zwembadonderhoud producten te gebruiken.

Handmatige of automatische zwembadreiniging? Welke soorten zijn er?

Regelmatige en grondige reiniging van het zwembad is essentieel voor de levensduur van het zwembad en ononderbroken zwemplezier.

Bij het schoonmaken van je zwembad wordt onderscheid gemaakt tussen de volgende drie methoden:

  • Handmatige reiniging met behulp van een slang, telescopische stang en vloerstofzuiger
  • Automatische reiniging met een zwembadrobot die wordt aangedreven door het filtersysteem
  • Volautomatische reiniging met een zwembadrobot, bijv. van Dolphin, Zodiac of Steinbach

Hoe meer geautomatiseerd de reiniging, hoe grondiger en handiger deze is, maar ook aanzienlijk duurder dan handmatige reiniging.

Hoe maak ik het zwembad het beste schoon? (Steen, folie ……)

Alle reinigingsmethoden (handmatig, gedeeltelijk of volledig automatisch) zijn geschikt voor alle soorten en typen zwembaden. Afhankelijk van het zwembadoppervlak en het materiaal moet je letten op de juiste borstelkeuze.

Wat is het verschil tussen halfautomatische en volautomatische reiniging?

Bij de halfautomatische reiniging wordt de halfautomatische zwembadrobot met de meegeleverde slang via de skimmer of oppervlakteafzuiger op het filtersysteem aangesloten en door zijn zuigkracht aangedreven. De volautomatische zwembadrobot heeft een eigen besturing en aandrijving en werkt volledig onafhankelijk van het filtersysteem en zijn looptijd. Het vuil wordt in de zwembadrobot opgevangen in een zak, filterbox of patroon.

Is de vorm van het zwembad bepalend bij het schoonmaken van het zwembad?

De vorm van het zwembad is niet bepalend voor een optimale zwembadreiniging. Bij handmatige zwembadreiniging maakt het helemaal niet uit, bij halfautomatische of volautomatische reiniging kan de overgrote meerderheid van de apparaten alle zwembadvormen aan.

Hoe lang duurt het schoonmaken van het zwembad?

Het handmatig schoonmaken van het zwembad duurt ongeveer 30 minuten, afhankelijk van de grootte van het zwembad. Halfautomatische zwembadrobots beheren een normaal zwembad in 1-2 uur en een volautomatische zwembadrobot heeft ook een looptijd van ca. 90 minuten.

Wat kan ik doen als mijn zwembadpomp lawaai maakt?

Als een zwembadpomp lawaai maakt of lawaai maakt, is dit een teken van een defecte mechanische afdichting. Dit moet dan worden gecontroleerd en vervangen. De uitwisseling kunt u meestal zelf doen. Als er na de vervanging nog steeds geluiden aanwezig zijn, dient u een specialist te raadplegen.

Tijdens het filteren komt er zand in het zwembad, wat kan de oorzaak zijn?

Tenzij er sprake is van dat het zand van buitenaf komt, zijn er twee mogelijke oorzaken van besmetting. Ofwel is de korrelgrootte van het opgevulde zand te fijn voor het filter (let op de gegevens van de fabrikant) of de onderste waterverdeler in het zandfilter is defect. De zeefkorf en/of de filtersleufbuizen dienen op defecten gecontroleerd en indien nodig vervangen te worden.

Hoe krijg ik fijn zand uit mijn zwembad?

Er zijn twee manieren om zand uit het zwembad te verwijderen. Of je start een handmatige afzuiging via het filtersysteem of je gebruikt een zwembadrobot, die dan is uitgerust met een zeer fijn filter (60 µm).